Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati

HNS s riječi na djela – novi zakon za ravnomjeran razvoj

    Pročitano 1129 puta
  • Ispis
  • Ispis

Vlada RH je na današnjoj sjednici donijela prijedlog Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. HNS Varaždinske županije pozdravlja takvu odluku , koja je na tragu naših višegodišnjih nastojanja da JLS-ovima, gradovima i općinama, odnosno svim građanima Varaždinske županije omogućimo bolji i kvalitetniji život.

Klub zastupnika HNS-a je, primjerice, u više navrata, u proteklih nekoliko godina, prijedlozima izmjena Zakona, te amandmanima na zakonske prijedloge namjeravao ishoditi ravnomjernu raspodjelu sredstava JLS-ovima, uključujući i novi indeks poravnanja koji najsiromašnijim sredinama osigurava dodatna sredstva za očuvanje komunalnog standarda namijenjenog svim građanima u toj lokalnoj sredini. Trenutno važeći indeks razvijenosti daje nerealnu sliku o stvarnoj razvijenosti općina i gradova te potiče razvojnu nejednakost pojedinih gradova i općina.

Također, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar intenzivno se zalagao za donošenje novog zakona o financiranju JLS-ova, a sve u cilju ravnomjernog razvoja svih sredina u Republici Hrvatskoj.

Ovim Zakonom gradovima i općinama omogućit će se razvojna komponenta, a krajnji rezultat će biti omogućavanje ulaganja u infrastrukturu, gospodarstvo, ali i obrazovanje, što je temelj politike HNS-a. Važno je napomenuti da se ovim izmjenama ne osiguravaju dodatna sredstva lokalnim čelnicima za nenamjensku potrošnju, nego zaštita standarda svih usluga koje gradovi i općine pružaju svim svojim građanima, uključujući na prvom mjestu bolje i dostupnije vrtiće.

HNS-u su građani uvijek bili na prvom mjestu, svaki pojedinac sa svojim osobnim ambicijama i potrebama, uvijek smo se zalagali za društvo jednakih šansi, te ćemo i dalje našu politiku temeljiti na tim principima na najkonkretniji mogući način kao što su zakonska rješenja.