Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati

Habuš: Vraćam prave vrijednosti u grad Varaždin

    Pročitano 148 puta
  • Ispis
  • Ispis

Hrvatska narodna stranka danas je predstavila Gorana Habuša – kandidata za gradonačelnika i  kao kandidata za njegovog zamjenika u gradu Varaždinu.

Predstavljanju su prisustvovali predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj, zamjenik predsjednika HNS-a Mirko Korotaj, v.d. predsjednik ŽO HNS Varaždinske županije Marijan Škvarić te predsjednik Podružnice HNS Varaždin Dejan Težak.

U uvodnom dijelu govorio je kandidat za župana Varaždinske županije Krunoslav Lukačić koji je naglasio kako je bilo dovoljno sukoba između gradonačelnika i župana te kako je za brži razvoj čitavog kraja potrebna suradnja i dijalog:

-Ono što smo imali priliku gledati protekle četiri godine bilo je sve drugo osim normalno. Stalne svađe gradonačelnika i župana na osobnoj razini i potpuni izostanak suradnje ozbiljno je doveo u pitanje imidž našeg grada i županije. Uvijek smo bili predvodnici kulturnog dijaloga, pravih vrijednosti i pilot projekata koji su se u pravilu preslikali na čitavu Hrvatsku. Sada smo poznati po smeću i kriminalu! Potrebna nam je nova snaga i povratak istinskim vrijednostima, kako u gradu, tako i u županiji.

Podršku kandidatu za gradonačelnika u glavnom gradu županije istaknuo je i predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj istaknuvši zadovoljstvo što je za to mjesto istaknuta osoba s velikim iskustvom u lokalnoj samoupravi:

-Hrvatska narodna stranka u svojem procesu transformacije i ovim primjerom dokazuje kako je spremna za nove pobjede. Ovdje u Varaždinu i Varaždinskoj županiji imamo jedan novi HNS sa kandidatima koji su spoj mladosti i iskustva i to je put kojim ćemo nastaviti i dalje. Goran Habuš u svojem mandatu gradonačelnika pokazao se odgovornim i sposobnim za kojim se ne vežu nikakve afere, a niti jednom nije izgubio izbore. Uvjeren sam u odličan rezultat ovdje na sjeveru jer baš tu je Hrvatska narodna stranka oduvijek bila najjača.

Zahvalivši na podršci kolegama, svoje predstavljanje Goran Habuš nastavio je isticanjem važnih smjernica u svojem programu koje je nazvao pravim vrijednostima:

Pristojno, pošteno, pametno i odgovorno – vrijednosti su koje treba vratiti u grad Varaždin. Zadnjih četiri godine imali smo sve samo ne prave vrijednosti. Imali smo nepristojnog gradonačelnika i župana koji se nisu mogli dogovoriti niti o posebno važnim temama kao što su mjere za sprečavanje pandemije. Bahate egotripe koji se svađaju putem lokalnih i nacionalnih medija sramoteći i sebe i sve Varaždinke i Varaždince. Javne osobe koje nisu u stanju primiti kritiku već na nju reagiraju ne birajući niti riječi niti sredstva, a često i na osobnoj razini. Da li to želimo ili je vrijeme da ih pošaljemo u političku mirovinu, a upravljanje gradom i županijom prepustimo pristojnom gradonačelniku i županu koji će moći zajedno sjesti za stol? – upitao je Habuš i nastavio:

Neupitno poštenje je generator povjerenja i građana i gradskih vijećnika da će odluke koje predlaže gradonačelnik biti u skladu sa zakonom i u općem interesu građana. Da li je gradonačelnik protiv kojega se vode tri kaznena postupka zbog osnovane sumnje da je zloupotrijebio položaj i ovlasti, pogodovao i primao mito, a jedan od tih postupaka rezultirao je i nepravomoćnom presudom zatvora od dvije godine, neupitno pošten?

Povećanje komunalne naknade za 25% (za vrijeme svih mandata Čehoka ukupno za 130%), dodatno kreditno zaduženje grada za oko 60 milijuna kuna, izdavanje obveznica u iznosu od 67 milijuna kuna i kao da i to već nije dosta, razmišljalo se i o prodaji Termoplina. Dakle, da bi zadovoljio svoj ego i potrebu da bude „najveći i najbolji Gradonačelnik“, Čehok jede supstancu grada i u pravilu iza sebe ostavlja „spaljenu zemlju“. Da li je to pametno?

Sve gore navedeno, dakle pristojno, pošteno i pametno predstavlja osnovu za odgovorno upravljanje gradom. Odgovorno prema građanima, imovini grada i gradskom proračunu, ali i prema sebi samome. Upravo te vrijednosti bile su temelj našeg upravljanja gradom u periodu od 2011. – 2017. te rada u Gradskom vijeću od 2009. -2017. godine. To su vrijednosti za koje smatramo da su jedine ispravne i da ih svojim primjerom moramo vratiti u politiku i nametnuti kao standard ne samo u Varaždinu i Varaždinskoj županiji nego i u cijeloj Hrvatskoj – izjavio je Habuš, te zaključio:

-Ono što je sukus svega jest da od nas devet kandidata, samo jedan mora dokazivati svoju nevinost pred pravosuđem i samo jedan nosi teret na leđima u vidu teških optužbi i osnovane sumnje da je zloupotrijebio položaj i ovlasti, pogodovao i primao mito. Razmislite o tome da li smo njegovim ponovnim izborom spremni svi zajedno nositi njegov teret na leđima i tako snositi odgovornost za negativan imidž grada.